Mamine jogurtowe ciasto z jabłkami


Zawsze gdy odwiedzam rodziców, mama upiecze jakieś zdrowe pyszności ;-) Tym razem trafiło się jogurtowe ciasto z jabłkami. Jako, że z mamy długoletnia Pani Domu to często sama wymyśla przepisy ;-) I robi ciasto na oko, dlatego ciężko było zdobyć przepis ;-) Mojemu mężowi bardzo smakowało. Wtrąbolił trzy kawałki ;-)





2 szklanki mąki pszennej
pól szklanki mąki orkiszowej
300 gram jogurtu naturalnego
trzy jajka
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
trzy czwarte szklanki cukru trzcinowego
2 jabłka

Wykonanie





Jajka ucieramy z cukrem, następnie powoli dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Gdy ciasto zgęstnieje, przestajemy ubijać mikserem i zaczynamy mieszać łyżką. Dodajemy jogurt i olej. Ciasto przelewamy do foremki tortowej wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę i następnie kładziemy na górę ciasta lekko wduszając. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ), pieczemy około 50 minut, albo do suchego patyczka.

4 komentarze:

  1. takie domowe ciasta są najlepsze! jak tam patrze na te zdjęcia, widzę placek mojej babci - to było mistrzostwo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jaki olej dodać??
    I czy dodawanie oleju jest zdrowe?? To sam tłuszcz....
    Zaczynam zdrowy tryb życia i jeszcze nie wiem dokładnie czego powinnam użwać więcej a czego mniej..............

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałam rzepakowy :) Nie można całkowicie eleminować tłuszczu :) Jeżeli jesteś na redukcji to bardziej polecam inne słodkości np. Eksplandorki :)

      Usuń