Leniwe owsiane




Zawsze kiedy mam ochotę na jakąś nowość obiadową i nie wiem na co konkretnie – przeglądam internet.
Przeglądam i przeglądam, aż coś mnie poruszy. Wtedy sobie myślę:  „o to jest dobre, wszystko powinnam mieć w kuchni, więc działamy”. Zabieram się za szykowanie składników i nagle okazuje się, że czegoś nie mam ale mam coś innego i zaczyna się swoiste tworzenie ;-)

Tak właśnie zrobiłam „Leniwe owsiane”.

Składniki:

180 g płatków owsianych górskich
woda
1 jajko
1 łyżka mielonego siemienia lnianego
1 łyżka otrąb owsianych
mąka orkiszowa
2 cebule
250 g serka twarogowego półtłustego
2 duże cebule
olej
sól
pieprz

Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą (woda ma zakryć płatki, ale nie ma być dużo) i czekamy aż napęcznieją oraz ostygną. Następnie zimne płatki łączymy z roztrzepanym jajkiem, otrębami i siemieniem, dosypujemy trochę mąki tak, aby masa była klejąca. Czekamy około 15 minut, aby masa się połączyła. Może ona wydawać się lekko luźna, ale tak ma być. Początkowo bałam się, że leniwe się rozlecą ale było dobrze.
W dużym garnku wstawiamy wodę w której będziemy gotować kluski, lekko solimy. W tym czasie możemy pokroić cebulę. W kostkę lub piórka – jak lubicie.
Gdy woda się zagotuję delikatnie, najlepiej łyżką, kładziemy kluski na wodzie. Kluski powinny być w miarę równiej wielkości, aby się równo ugotowały.
Czekamy parę minut aż się ugotują, ja czekałam do wypłynięcia, ale można też kontrolnie sprawdzać czy są gotowe.
W tym czasie smażymy cebulkę. Gdy wszystko jest gotowe, to pod koniec smażenia cebulki wkładamy pokruszony serek twarogowy. Mieszamy uważając aby się nie przypalił. Fajnie się podtopi i będzie pysznie smakował na kluskach.
Masę cebulowo-twarogową kładziemy na leniwe i pałaszujemy J
Dajcie znak jak smakowało!

Link do oryginalnego przepisu :

http://kulinarnapasja.blogspot.com/2015/02/klepaki-czyli-kluski-owsiane-z.html

   

0 komentarze:

Prześlij komentarz