Śniadanie białkowo-tłuszczowe. Muffinki.



Przepis na muffinki jajeczno-warzywne które jem na śniadanie białkowo-tłuszczowe.
Trochę jak jajecznica, ale można wziąć na wynos :)
Do takiego połączenia smaków zainspirował mnie mój mąż. Wyszło pysznie :)
Z podanych składników zrobiłam 8 sztuk.

Składniki: 

- 4 jajka
- 1 duży pomidor (ok 250 gram)
- 100 gram tofu
- łyżka masła kokosowego ok 10 g
- duża łyżka szczypiorku
- przyprawy

Całość ma ok 550 kcali



Przepis:

Jajka mieszamy w misce i przyprawiamy wedle upodobań (ja dodałam sól, pieprz, oraz trochę ostrej papryki). Roztapiamy masło kokosowe i po lekkim ostygnięciu mieszamy z jajkami. Pomidora i tofu kroimy na małe kawałki. Szczypiorek drobno kroimy. Na blaszcze ustawiamy 8 silikonowych foremek do muffinek i wypełniamy je pomidorem, tofu oraz szczypiorkiem a następnie zalewamy jajkami. Wkładamy na nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok 20-25 minut. Nie wyciągamy od razu, tylko chwilę czekamy aż ostygną.
Możne jeść na ciepło i zimno. Ja biorę na następny dzień na wynos do pracy.
Smacznego!











0 komentarze:

Prześlij komentarz