Bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego


Ostatnio jak byłam w odwiedzinach u mamy, to jadłam pyszne ciasteczka z kleiku ryżowego. Normalnie pychotki. Zajadałam się jak szalona. Oczywiście później poprosiłam o przepis, ale o mało się nie przewróciłam jak zobaczyłam ile w nich jest tłuszczu :) Tak mi zasmakowały, że wiedziałam iż będę je chciała robić, ale nie mogą być takie kaloryczne dlatego postanowiłam je odchudzić :)

Przepis na około 19 sztuk

2 jajka
120 g jogurtu greckiego
100 g tłuszczu (masło, albo olej kokosowy)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu akacjowego (może być inne słodzidło)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
160 g kleiku ryżowego
dżem  (u mnie truskawka z lawendą)

Rozpuszczamy tłuszcz i studzimy, aby gorącego nie dodawać do reszty składników. W tym czasie w miseczce roztrzepujemy jajka, następnie dodajemy jogurt, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i miód. Wszystko dokładnie łączymy. Ostudzony tłuszcz dodajemy do reszty składników, mieszamy, a następnie dodajemy kleik ryżowy.
Gdy masa jest gotowa, formujemy z niej małe kulki które spłaszczamy. Na środku robimy dziurkę na dżem. Ciasteczka wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W dziurki delikatnie nakładamy dżem. Ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok 20 minut.
PS. Po upieczeniu trochę straciły na walorach wizualnych, ale są pyszne :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz