Bezglutenowe ciasto z mąki kokosowej z musem z kaszy jaglanej



Ostatnio stała się ze mnie piekareczka :) Nie ma weekendu w którym bym czegoś nie upiekła :)
Oczywiście staram się aby moje wypieki były dietetyczne i przede wszystkim zdrowe.
Ostatnio zrobiłam ciasto z mąki kokosowej i gryczanej przekładane nadzieniem z kaszy jaglanej.
Nie jest za słodkie, bardzo syte i pyszne :)
Zapraszam na wypieków! :)





Składniki:

Ciasto:
- 2 jajka
- 2 banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- po 4 czubate łyżki maki kokosowej i gryczanej
- 120 ml mleka roslinnego ( 100 do ciasta i 20 do miksowania bananów)
- 1 łyzeczka sody
- 1 kopiasta łyżka kakao (można dać trochę więcej)
- 2 łyżki cukru trzcinowego


Masa z kaszy jaglanej:
- 100 g kaszy jaglanej (masa przed ugotowaniem)
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- ok 4-5 łyżek mleczka kokosowego (może być inne, ale pewnie wtedy będzie potrzeba mniej bo będzie mniej gęste)
- 2 łyżki cukru trzcinowego

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem a następnie łączymy z suchymi produktami i mlekiem. Banany blendujemy z resztką mleka. Na koniec wszystko razem łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy nie jest za mokre. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po ostygnięciu ciasto należy przekroić na pół aby przełożyć masą z kaszy jaglanej.








Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Później dodajemy cukier, kakao, wiórki kokosowe i blendujemy na uzyskania gładszej masy. Gdy masa jest zbyt gęsta możemy dodać mleczko kokosowe. Należy jednak uważać aby masa nie była zbyt lejąca. Dodajemy banany i dalej blendujemy. Gdy wszystko się połączy wylewamy na dolną warstwę ciasta. Nakładamy górną warstwę i wstawiamy do lodówki na minimum 3 h. 

Ciasto najlepsze jest na następny dzień.
Przechowujemy je w lodówce.





Przed podaniem posypałam ciasto płatkami migdałowymi i polałam sosem czekoladowym (łyżka oleju kokosowego, 2 łyżki wody, łyżeczka kakao i łyżka miodu).






0 komentarze:

Prześlij komentarz