Zdrowe przekąski na imprezę

Spodziewasz się gości i nie wiesz co im przygotować? Nie chcesz opychać się chipasami i paluszkami? Chcesz im przygotować coś zdrowego, ale nie masz pomysłu i boisz się, że zbankrutujesz? Mam kilka propozycji :)

U mnie ostatnio bardzo się sprawdzają różne pasty podawane do pieczywa. Jest to rozwiązanie efektowne, praktyczne i zdrowe.
Chipsy i paluszki wyrzuć do kosza :D

Pierwsza propozycja to pasta warzywna:



Składniki:
- 1,5 sztuki miękkiego awokado
- 1,5 papryki
- garść czarnych oliwek
- 2 płaskie łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu, można też dodać słodką i ostrą paprykę

Awokado obieramy ze skóry, pozbywamy się pestki, a miąższ wkładamy do blendera, do tego dokładamy pokrojoną paprykę, oliwki, oliwę i przyprawy.
Wszystko razem blendujemy aż do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji.
Przekładamy do miseczki i gotowe.


Moja druga propozycja to pasta z tuńczyka:




Składniki:
- puszka tuńczyka z wody
- opakowanie serka kanapkowego (patrzcie na skład, ja używam Bielucha)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu

Tuńczyka odsączamy z wody/zalewy i przekładamy do miseczki. Mieszamy z serkiem, jogurtem i przyprawami. Jeżeli jest za gęste to możemy dodać jogurt.


Trzecia propozycja to domowy hummus:




Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1-2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego albo pasty tahini (można jedno i drugie)
- łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- ok pół szklanki wody
- pieprz i sól do smaku
- szczyptę kminu rzymskiego

Ciecierzyce odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Przekładamy do blendera. Do tego dodajemy obrany czosnek, oliwę, olej sezamowy/tahini, sok z cytryny, z 3 łyżki wody oraz przyprawy. Wszystko razem blendujemy, gdy masa będzie sucha dodajemy wody. Należy blendować do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. W trakcie próbujcie i jeżeli jest potrzeba można dodać czosnku, przypraw, tahini czy wody. Masa nie powinna być sucha. Gładkość jest mocno uzależniona od mocy blendera i długości blendowania. Zróbcie tak jak Wam smakuje :)

Coś na większy głód?

Nie samymi pastami człowiek żyje, więc mam dla Was jeszcze propozycję na sałatkę :)
Ten przepis mam od mojej znajomej, kiedy spróbowałam to się zakochałam.
Sałatka nawet na męskie apetyty ;p :)

Sałatka makaronowa:



Składniki:
- opakowanie makaronu penne
- 2 paczki mini mozarelli
- słoik suszonych pomidorów w oleju
- krzaczek świeżej bazylii


Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki i razem z oliwą dodajemy do makaronu, mieszamy. Można nie dawać całego oleju, należy to od preferencji. Myślę jednak, że jeżeli nie zjemy całej michy to trochę oleju może być  :). Mozzarelle odsączamy z zalewy i wrzucamy do makaronu. Bazylie myjemy i po przeschnięciu urywamy listki i dodajemy do sałatki. Polecam bazylię dodać tuż przed podaniem sałatki :)  


To jak chipsy i paluszki wyrzucisz do kosza? :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz