Muffinki z czerwonej fasoli z masłem orzechowym. Tylko 80 kcali.


Ostatnio mam manię pieczenia, niedziela bez wypieków to dla mnie nie niedziela.
Pewnie mam to po mojej mamie :)
I jak tu być później chudą. Nie ma lekko :D
Dlatego muszę kombinować i szukać czegoś bez miliona kalorii :)
Od jakiegoś czasu chodziło za mną upieczenie brownie z czerwonej fasoli a tu mi wyszła kombinacja brownie i ostatnio ukochanego masła orzechowego :)
Muffinki są szybkie, czekoladowe, wilgotne i pyszne.
Jedna ma tylko ok 80 kalorii :)
Nic tylko robić!



Składniki na ok 15 sztuk:
- puszka czerwonej fasoli (220 g)
- 3 łyżki kakao (18 g)
- 3 łyżki brązowego cukru (20 g)
- 2 jajka (rozmiar L, 130 g)
- 2 banany (220 g)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- masło orzechowe do przełożenia (76 g)

Wykonanie:
Fasolę wyjmujemy z puszki i przepłukujemy na sitku. Banany obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki (z wyjątkiem masła orzechowego) wkładamy do miski i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na blaszce ustawiamy sylikonowe foremki do muffinek i nalewamy do mich po ok 1,5 łyżki masy. Później na masę wkładamy trochę masła orzechowego (ok pół łyżeczki) i nalewamy kolejną łyżkę masy fasolowej. Gdy wszystkie muffinki będą gotowe to wkładamy je do nagrzanego piekarnika (190 stopni) na ok 15-20 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i czekamy aż ostygną.
Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz