Pyszny fit piernik. Bezglutenowy.

To naprawdę szybki przepis na pyszny bezglutenowy piernik. Podbił moje serce od pierwszego kawałka. Jest zrobiony z czerwonej fasoli, ale nie czuć tego :)
Zrobiłam go na wigilię ze znajomymi i byli mocno zdziwieni kiedy powiedziałam z czego jest zrobiony :D :D :D
Polecam go zrobić na święta, bo można go jeść bez wyrzutów sumienia (tylko oczywiście nie całą blachę) :)
Przepis jest na małą keksówkę (dł. 24 cm)
Koniecznie dajcie znać jak smakowało :)
Na zdrowie :)



Składniki:

- puszka czerwonej fasoli (220 g)
- 3 duże łyżki kakao do wypieków
- 3 łyżki brązowego cukru (trzcinowy, kokosowy - byle nie biały)
- 2 duże jajka
- 2 duże bardzo dojrzałe banany
- 2 łyżki przyprawy do piernika (można więcej - zależy od upodobań)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

Opcjonalnie- połowa tabliczki gorzkiej czekolady

Można posypać płatkami migdałów - będzie pięknie wyglądało.

PS Jeżeli mamy bardzo dojrzałe banany, możemy zrobić ciasto bez dodawania cukru :)




Wykonanie:

Czerwoną fasolę dokładnie płuczemy na sitku. Możemy już włączyć piekarnik aby się nagrzał do 180 stopni. Fasolę umieszczamy w misce. Do fasoli dodajemy kakao, cukier, jajka proszek oraz przyprawę. Wszystko dokładnie blendujemy. Później do masy dodajemy pokrojone banany i ponownie blendujemy do uzyskania gładkiej masy.
Gdy masa będzie gotowa przekładamy ją do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy ciasto i na jeszcze gorące sypiemy drobno pokrojoną czekoladę. Gdy się rozpuści rozsmarowujemy po cieście.

Smacznego!
Dajcie znać jak smakowało :)




4 komentarze:

  1. wygląda pysznie, spróbuję w weekend

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się :D Daj znać jak smakowało :) :)

      Usuń
  2. Hej, wlasnie zrobilem tylko zadtanawiam sie jak go przechowywac.. lodowka czy temperatura pokojowa? Musi wytrwac co najmniej do jutra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieje, że smakowało :) Wytrwał? Można go przechowywać w pokoju i powinien wytrzymać ok 2 dni w świeżości :) W lodówce pewnie dłużej.

      Usuń