Brownie z batatów - bezglutenowe.



Chciałam zrobić coś wyjątkowego dla mojego męża z okazji jego imienin i wybrałam to oto ciasto. Autorka przepisu bardzo je poleca, a że mąż uwielbia bataty to musiałam je zrobić :D
Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Ciasto jest pyszne i dosłownie rozpływa się w ustach.
Jest słodkie, mięciutki i ciągnące.
Podałam je kiedy było jeszcze ciepłe z lodami bananowymi na mleczku kokosowym.
Niestety nie ma zdjęcia z lodami, ciasto tak pachniało, że spieszyłam się do jedzenia a nie do strzelania fotek :)
Wybaczcie ;)

Przepis powstał w oparciu o przepis z mojej ostatnio ulubionej książki kucharskiej "Smakowita Ella" Elli Woodward.





Składniki: (blaszka okrągła 24 cm)

- 14 wypestkowanych świeżych daktyli (Autorka używa daktyli Medjool, a użyłam daktyli jumbo - świeże na tace do kupienia w marketach)
- 2 duże bataty
- 80 g mielonych migdałów
- 100 g mąki z brązowego ryżu
- 6 łyżek kakao
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli






Wykonanie:

Bataty obierz ze skórki i gotuj do miękkości ok 30 minut. Gdy już będą bardzo miękkie przełoż je do blendera połącz z daktylami i zmiksuj na gładką masę. Może to chwilę potrwać (daktyle były dość oporne i chyba następnym razem lekko je namoczę).
Suche składniki umieść w misce i wymieszaj, następnie dokładnie wymieszaj z masą batatową i miodem (miód delikatnie podgrzałam aby był bardziej płynny).
Formę wyłóż papierem do pieczenia. Masę przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni albo 160 stopni jeżeli używasz funkcji z termoobiegiem).
Ciasto piecz ok 30 minut - do momentu aż na wetkniętym patyczku nie będzie surowego ciasta.
Po upieczeniu, odstaw ciasto na 10 minut do ostygnięcia. Brownie potrzebuje chwili aby zastygnąć.







0 komentarze:

Prześlij komentarz