Fit kruche ciasto z budyniem i malinami.




Do tego przepisu zainspirowała mnie moja mama. Wiedziałam, że przyjedzie z wizytą dlatego wcześniej podpytałam co mam dobrego upiec  :)
A, że moja mama miała ochotę na jakieś kruche ciasto z owocami to tym sposobem, zaczęłam kombinować :)

Nie chciałam robić tradycyjnego kruchego ciasta bo jest bardzo tłuste, więc zdecydowałam się na odchudzoną wersję.
Ciasto jest również bezglutenowe i bez laktozy. Jak szaleć to szaleć :)
Jest bardzo smaczne, jednak muszę jeszcze dopracować proporcję bo ciasto trochę za mocno się kruszy :)




Składniki na okrągłą blachę 26 cm.

Kruche ciasto:
- 160 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
- 90 g mąki ryżowej
- 3 łyżki erytrolu (można zastąpić cukrem)
- 2 żółtka
- 100 g oleju kokosowego
- pół łyżeczki sody oczyszczonej

Masa budyniowa:
- 1 litr mleka ryżowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 7 łyżek mąki ziemniaczanej

Opakowanie 500 g mrożonych malin

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i energicznie ugniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyciągamy ciasto i ścieramy na tarce a następnie wykładamy nim blachę. Ciasto najlepiej trochę uklepać. Wcześniej na blaszkę wykładamy papier do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok 15-20 minut. Ciasto powinno nabrać ładnej złotego koloru. Gdy będzie gotowe wyciągamy i zostawiamy aż ostygnie.
Gdy ciasto jest zimne, możemy zabrać się za robienie masy.
Do garnka wlewamy 0,7 litra mleka dodajemy cukry i gotujemy. W tym czasie resztę mleka mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną (do mieszania używam widelca). Gdy mleko się zagotuje łączymy je z mącznym mlekiem i mieszamy do czasu uzyskania budyniu (ok 1-2 minut). Następnie gotową masę wylewamy na kruchy spód. Gdy ciasto ostygnie wkładamy je do lodówki.

Podajemy z gorącymi malinami :)

Smacznego!












0 komentarze:

Prześlij komentarz