Bezglutenowe fit ciasteczka z ciecierzycy. Słodkie drugie śniadanie.


Ci z Was którzy są ze mną dłużej, wiedzą, że uwielbiam słodkie drugie śniadania.
Na szczęście aby poczuć słodycz nie muszę jeść tony cukry, więc moje drugie śniadania mogą być pyszne i dietetyczne :)
Oto kolejna propozycja na zdrowe  a zarazem słodkie drugie śniadania.
Ciasteczka są smaczne i syte.
Skład i smak zaskakuje dlatego tym bardziej polecam spróbować :)

Przepis jest na 3 porcje (zgodnie z rozpiską mojej diety, na drugie śniadanie jem 1/3 z przygotowanych ciasteczek). Z podanego przepisu wyszło mi 21 ciasteczek. Jedno ciasteczko ma tylko ok 50 kcali.



Składniki na 3 porcje:

- puszka ciecierzycy
- 60 g masła orzechowego (100% orzechów)
- 30 g ksylitolu
- 60 g mąki gryczanej
- 30 g gorzkiej czekolady




Ciecierzyce odsączamy z zalewy i płuczemy na sitku. Następnie przekładamy do miski blendera. Dodajemy masło orzechowe oraz ksylitol i dokładnie mieszamy w blenderze.
Gdy ciecierzyca się zmiksuje a masa dobrze wymiesza, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Jeżeli masa jest zbyt sucha możemy dodać 3 łyżki wody albo mleka roślinnego.
Następnie z powstałej masy tworzymy ciasteczka (mi wyszło 21) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 stopni) na ok 15 minut.
Ciasteczka powinny zrobić się brązowe.
Gdy będą już gotowe wyciągamy je z piekarnika i posypujemy pokruszoną czekoladą :)
Smacznego!








0 komentarze:

Prześlij komentarz