Przykładowy jadłospis 1800 kcali. - zdrowo i pysznie

Jak już dobrze wiecie, diety 1000 kcali tylko szkodzą, bo aby schudnąć trzeba jeść.
Najlepiej przed przystąpieniem do odchudzania sprawdzić swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Od tego, jak również od planowanego wysiłku fizycznego zależy ile kalorii powinniśmy przyjmować. Jeżeli szukacie pomysłów na zdrowe i zbilansowane posiłki to poniżej prezentuję mój przykładowy jadłospis.
Oto przepisy, które stosuję przy kaloryczności 1800 kcali.
Są pyszne, zdrowe i sycące.
Przepisy w większości są od mojego dietetyka Marcina Magiera - Dietetyk mobilny.
Podane przepisy to propozycje porcji dla jednej osoby.

Śniadanie: Pasta jajeczna z chlebem. (400 kcali)



Składniki:
- 3 ugotowane jajka (rozmiar L)
- 30 g pełnoziarnistego chleba (mała skibka)
- łyżeczka majonezu (10 g)
- łyżeczka musztardy (10 g)
- szczypta soli do smaku

Jajka gotujemy. Gdy są gotowe obieramy i kroimy w kostkę, doprawiamy majonezem, musztarda i odrobiną soli. Jemy z kawałkiem chleba.
Jajka możemy również zblendować wtedy wyjdzie nam pasta, ja wolę w kostkę :)


Drugie śniadanie: Czekoladowe muffinki z czerwonej fasoli z masłem orzechowym. (370 kcali)




Składniki:
- 1/4 składników z poniższego przepisu albo 4 muffinki (z przepisu powinno nam wyjść 16 muffinek, więc możemy zjeść 4) Do muffinek nie dodajemy masła orzechowego, zrobimy to później kiedy będą już upieczone. Uwaga: nie dodajemy cukru

http://www.lekkafitneska.pl/2016/11/muffinki-z-czerwonej-fasoli-z-masem.html

- 16 g masła orzechowego, 100% orzechów

Do gotowych babeczek dodajemy masło orzechowe. Przekrawamy i smarujemy a następnie wcinamy babeczki.
Na śniadanie jemy cztery takie babeczki.


Obiad: Indyk z suszonymi pomidorami w mleczku kokosowym. (580 kcali)





Składniki:
- 150 g indyka
- 50 g mleczka kokosowego z puszki
- 45 g suszonych pomidorów oleju
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 5 g oleju kokosowego

- opcjonalnie: świeża kolendra

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania. Indyka kroimy i smażymy na patelni z odrobiną oleju kokosowego. Po chwili dodajemy starty imbir oraz suszone pomidory, smażymy aż mięso będzie gotowe. Na koniec zdejmujemy patelnię z ognia i wlewamy mleczko kokosowe - mieszamy. Gotowy makaron przekładamy na talerz, wkładamy kurczaka i posypujemy świeżą kolendrą.


Kolacja: Sałatka z komosą ryżową, serem lazur i pomarańczą. (470 kcali)



Składniki:
- 50 g komosy ryżowej
- 30 g świeżego szpinaku
- 100 g brokułu
- 30 g sera lazur
- 15 g suszonych pomidorów
- 25 g zielonych oliwek
- 150 g pomarańczy (mała sztuka)
- 5 g nasion słonecznika

Świeży szpinak płuczemy w wodzie i zostawiamy do wyschnięcia. Komosę ryżową gotujemy zgodnie z instrukcją z opakowania (ok 15 minut), zostawiamy do ostygnięcia. Brokuł gotujemy 2-3 w minuty w gorącej wodzie, aby nie stracił chrupkości i wartości odżywczych. Pozostałe składniki kroimy na mniejsze kawałki. Słonecznik prażymy na patelni.
Do miski składamy szpinak oraz resztę składników i mieszamy. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz