Sałatka z komosy ryżowej. Fit obiad na gorące dni.




Sałatki z komosy ryżowej to bardzo fajna opcja obiadu w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciepły i ciężki posiłek.
Świetnie sprawdzi się również jako posiłek do pracy.
Ta sałatka doda Nam energii, nie zmuli i nie będzie się chciało po niej spać :)

Porcja ma ok 590 kcali

Składniki na 1 porcję:

- 50 g czerwonej komosy ryżowej (waga przed ugotowaniem)
- 120 g filetu z indyka (waga przed usmażeniem)
- 90 g dojrzałego awokado
- 100 g pomidora (jeden mały lub pół dużego)
- 110 g cebuli (mała lub pół dużej)
- 100 g papryki ( ok 1/3 dużej papryki)
- 50 g zielonych oliwek



Wykonanie:

Komosę ryżową gotuję w proporcji 1:3 a nawet 1:4 (1 porcja komosy na 3 albo 4 porcje wody) wtedy jest mniej zbita. Czerwoną komosę gotowałam 25 minut i po tym czasie odcedziłam.
Następnie należy pokroić indyka w kostkę i podsmażyć.
Awokado, paprykę i pomidora kroimy w kostkę, cebulę w piórka a oliwki możemy przekroić na połówki.
Do miski wkładamy komosę następnie kurczaka oraz warzywa. Wszystko razem mieszamy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem albo ulubionymi przyprawami.


0 komentarze:

Prześlij komentarz