Domowa granola - pyszny pomysł na śniadanie






Niektórzy nazywają to ziarnami dla ptaków, dla mnie taka odskocznia od typowej owsianki jest bardzo ciekawa. Granola jest chrupka, smaczna i bardzo dobrze komponuje się z mlekiem roślinnym oraz świeżymi owocami.
Jest fajnym rozwiązaniem kiedy chcemy zabrać "owsiankę" na wyjazd, bo w jednym słoiku mamy wszystko pomieszane i gotowe :)
W granole interesujące jest to, że można komponować ją na różne sposoby, każdy może mieć swoją ulubioną wersję.
Mieszajcie i kombinujcie :)
Poniżej moja wariacja na temat granoli.


Składniki:

- 150 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów włoskich
- 240 g żytnich płatków owsianych
- 100 g pestek dyni
- 170 g pestek słonecznika
- 90 g suszonej moreli
- 90 g suszonej figi
- 90 g suszonych daktyli
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki syropu klonowego



Wykonanie:

Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Wszystkie suche składniki ( z wyjątkiem moreli, fig i daktyli) mieszamy w misce. W tym czasie w małym garnuszku podgrzewamy olej kokosowy i syrop klonowy, gdy się połączą przelewamy do suchych składników i dokładnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (opcja z termoobiegiem). Dużą blaszkę do pieczenia smarujemy olejem kokosowym i rozkładamy na niej granolę.
Pieczemy ok 30 minut, co 10 minut wyjmując blaszkę i mieszamy granolę aby się nie przepaliła.
Po tym czasie wyciągamy blaszkę z granolą i czekamy aż przestygnie, następnie dodajemy pokrojone morele, figi i daktyle i mieszamy.
Gotową granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym opakowaniu.



0 komentarze:

Prześlij komentarz