Domowy zdrowy hummus.




Uwielbiam hummus. Nie pamiętam jak spróbowałam go pierwszy raz. Może dlatego,że nie była to miłość od pierwszego spróbowania. Widocznie do pewnych smaków trzeba dorosnąć :)
Obecnie bardzo lubię, zwłaszcza jedzony z warzywami.
Jest to super przekąska na kolację albo kiedy odwiedzą Nas goście.
Niestety ciężko jest kupić hummus dobrej jakości bez konserwantów :(
Na szczęście wykonanie domowego hummusu jest bardzo proste. Potrzebny będzie jedynie mocny blender.

Całość na ok 540 kcali.

Składniki:

- puszka ciecierzycy
- 1-2 ząbki czosnku
- 6 łyżek wody
- 20 g oliwy z oliwek
- 15 g tahini
- pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku



Wykonanie:

Puszkę  z ciecierzycą wylewamy na sitko i płuczemy wodą. Jeszcze mokrą przekładamy do misy blendera. Dodajemy resztę składników. Czosnek przeciskamy przez praskę. I wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji. Jeżeli masa wydaje się sucha można powoli dodać trochę wody albo oliwy z oliwek. Najlepiej co jakiś czas zatrzymać blender i spróbować czy nie warto przyprawić.

Gotowy hummus można podawać z warzywami i ciepłym pieczywem.
Ja najbardziej lubię chrupać ze świeżą marchewką, selerem naciowym albo papryką :)

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz