Fit ciasteczka owsiane ze słonecznikiem





Jak to czasem bywa z genialnymi przepisami, wychodzą trochę z przypadku :)
Robiłam mleko słonecznikowe i została mi po nim masa słonecznikowa. Nie chciałam wyrzucać takiego cennego towaru więc wymyśliłam ciasteczka.
Są bardzo dobre, nie za słodkie a fajnie sezamowe.



Składniki na 14 ciasteczek :

- szklanka mielonego słonecznika po robieniu mleka słonecznikowego*
- szklanka płatków owsianych
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 2 łyżki tahini
- jajko
- 35 g gorzkiej czekolady do polewy

* Jeżeli nie mamy, to wystarczy zmielić słonecznik na drobno i dodać trochę mleka roślinnego aby masa była wilgotna



Sposób wykonania:

Olej kokosowy i tahini delikatnie podgrzewam i rozpuszczam.
Do misy blendera wkładamy masę słonecznikową, płatki owsiane, cukier, jajko oraz wlewamy olej kokosowy mieszany z tahini. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników.
Masa wyjdzie lepka i wilgotna. Formujemy ciasteczka i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni, przez ok 20 minut (aż ciasteczka się zrumienią). W czasie kiedy ciasteczka się pieką drobno siekamy czekoladę. Na gorące ciasteczka sypiemy czekoladę, czekamy aż się rozpuści i za pomocą łyżeczki rozsmarowujemy po ciasteczku.

Smacznego :)





0 komentarze:

Prześlij komentarz