Fit deser czekoladowy z kaszy jaglanej




Często na najlepsze przepisy można wpaść przypadkiem, albo po prostu z lenistwa :)
Tak powstał ten genialny deser/kolacja :)
Zdjęcie nie oddaje tego pysznego smaku.
Mąż chciał coś dobrego i zdrowego na kolację, ale nie chciał wcinać mojej sałatki a, że nikomu nie chciało się iść do sklepu to trzeba było coś wykombinować z dostępnych produktów.
I tak z dosłownie kilku składników powstał jeden z lepszych deserów, pyszny i kremowy.
Bardzo prostu, szybki i zdrowy.

Porcja ma ok 390 kcali

Składniki na dwie porcje:

- 100 g kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 łyżki kakao bez cukru
- 2 łyżki ksylitolu
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki domowego dżemu z aroni*

*Może być inny smak, ale polecam coś kwaskowatego np. dżem z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Kaszę jaglaną płuczemy na sitku i gotujemy razem z mlekiem. Dodajemy kakao i ksylitol, dokładnie mieszamy. Od momentu zagotowania mleka gotujemy kaszę na średnim ogniu przez ok 9 minut. Po tym czasie kasza już zgęstnieje, dlatego należy zmniejszyć ogień i wolno gotować oraz mieszać przez kolejne ok 6-7 minut aż kasza będzie miękka i wchłonie mleko.
Gdy kasza będzie gotowa przekładamy ją do miseczek i dodajemy dżem.
Jeżeli można kaszę dodatkowo zblednować, jeżeli ktoś lubi bardziej kremową konsystencje.
Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz