Wegańskie placuszki jaglane - idealne na śniadanie




Pyszne, wilgotne i rozpływające się w ustach.
Myślę, że nic więcej nie trzeba dodawać aby opisać smak tych placuszków. Są słodkie bez cukru, bo mają banana który im zapewnia słodycz oraz miękkość.
Oryginalny przepis dostałam od mojego dietetyka Dietetyk Marcin Magiera ale okazało się, że nie mam jajek więc muszę lekko kombinować :p
Wyszło pyszne! Polecam!
Można próbować również z innymi owocami :)

Porcja ma ok 390 kalorii



Składniki na 1 porcję ok 6 placuszków:

- 60 g płatków jaglanych
- 60 g dojrzałego banana
- 50 g jogurtu sojowego
- 2 łyżki (10 g mielonego siemienia lnianego)
- 0,5 łyżeczki cynamonu do smaku (można pominąć)
- 50 g malin
- 50 g borówek


Sposób wykonania:

Płatki jaglane mieszamy z jogurtem i chwilę czekamy aż zmiękną. W tym czasie siemię lniane zalewamy wodą, nie może być zbyt gęste ani zbyt lejące. Ja użyłam takie małe pół szklanki ciepłej wody.
Siemię łączymy z płatkami jaglanymi i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy rozdrobnionego banan (ugniatamy za pomocą widelca) i cynamon, całość mieszamy.
Placuszki smażymy do rozgrzanej patelni. Musicie wyczuć kiedy przełożyć placki na drugą stronę.
Połowę owoców zmiksowałam aby uzyskać sos do polania a resztę zjadłam w całości z placuszkami.
Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz