Wołowina curry z masłem orzechowym - fit obiad





Jeżeli macie ochotę na obiad, który jest tak dobry, że można go jeść na cztery obiady z rzędu to to jest właśnie taki obiad.
Koło tego przepisu nie da się przejść obojętnie :) Jest skumulowanych za dużo dobrych składników aby nie spróbować.
Jest mięso, mleczko kokosowe, masło orzechowe, curry ... czy to nie brzmi wspaniale.
Oszalałam na punkcie tego obiadu.

Przepis dostałam od mojego dietetyka Dietetyk Mobilny - Marcin Magiera . W oryginalnym przepisie jest indyk, ja jednak za namową męża zrobiłam z wołowiną (z indykiem również robiłam i też jest pyszne).

Porcja ma ok 540 kcali.

Składniki na 2 porcje:

- wołowina 200 g
- czosnek 10 g
- imbir 6 g
- masło orzechowe z kawałkami orzechów 60 g
- mleczko kokosowe (12%) 50 g
- cebula 50 g
- curry 6 g
- sok z limonki 4 g (łyżką)
- łyżeczka sosu sojowego
- ryż brązowy 100 g



Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na patelni. Początkowo na dużym ogniu a następnie zmniejszamy i tak lekko dusimy. Lubię kiedy cebula smaży się w taki sposób ponieważ robi się bardzo miękka i słodka.
Następnie dodajemy czosnek (przeciśnięty przez praskę) oraz starty imbir. Smażymy, ale uważamy aby się nie przypaliło.
Dodajemy curry i delikatnie podsmażamy z cebulą, czosnkiem i imbirem.
Następnie do powstałej pasty curry, dodajemy wołowinę pokrojoną w małe kawałki. Wszystko razem smażymy aż wołowina ładnie się podsmaży.
Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy.
Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe i sos sojowy. Można doprawić solą i pieprzem (ja tego nie robiłam). Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 20-25 minut, aż sos zrobi się gesty. Mieszamy od czasu do czasu. (Jeżeli macie czas to można dusić nawet 40-50 minut, wtedy mięsko będzie bardzo kruche. pilnujcie aby się nie przypaliło).
W tym czasie gotujemy ryż.
Podajemy.
Smacznego!





0 komentarze:

Prześlij komentarz