Fit brownie z cukinii i mąki teff



Brownie z tego przepisu jest bardzo aromatycznie i ciężko jest się domyślić, że w środku możemy znaleźć cukinię. Jest niewyczuwalna a daje ciastu fajną wilgotność i gęstość. Brownie jest syte i baaardzo czekoladowe :)
Jeżeli nie macie mąki teff można ją zastąpić inna.
Polecam!

Poniższe składniki są na blaszkę 24x24, wychodzi dość niskie. Jeżeli chcemy aby brownie było wyższe to polecam piec w mniejszej foremce. Na ostatnim zdjęciu widać brownie pieczone w blaszce o średnicy 20 cm.

Całość ma ok 1800 kcali



Składniki:

- 120 g mąki teff (można użyć innej)
- 85 g ksylitolu
- 60 g oleju kokosowego
- 1 jajko
- 1,5 szklanki cukinii po starciu i odsączeniu
- szczypta soli
- 30 g kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

Cukinię ścieramy na tarce na małych i średnich oczkach. Odsączamy z płynu i przekładamy do miski. Do cukinii dodajemy jajko oraz rozpuszczony olej kokosowy i dokładnie mieszamy. W drugiej misce dokładnie mieszamy suche składniki a następnie łączymy z cukinią. Brownie powinno wyjść gęste. Przelewamy do blaszki.
Czekolady kroimy na małe kawałki i sypiemy po wierzchu ciasta.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (tryb z termoobiegiem) i pieczemy ok 20-25 minut - do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy w mniejszej blaszce czas pieczenia może się wydłużyć.

Smacznego!
Dajcie znać jak wrażenia z jedzenia :)








0 komentarze:

Prześlij komentarz