Jaglane placki z dynią - fit śniadanie




Jak to często bywa z genialnymi pomysłami/przepisami rodzą się z przypadku.
Miałam zrobić wegańskie placuszki jaglane jednak okazało się, że nie ma potrzebnych składników. Byłam już bardzo głodna, więc średnio uśmiechało mi się pójście do sklepu po brakujące składniki. Zaczęłam tworzyć z tego co mam w lodówce i szafkach i tak oto powstały te placuszki. Są bardzo puszyste i miękkie.
Najlepiej smakują jak są jeszcze ciepłe, dosłownie rozpływają się w ustach :)

Jedna porcja ma ok 390 kcali


Składniki na jedną porcję:

- 40 g płatków jaglanych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
- 40 g mleka roślinnego
- 90 g startej dyni
- 1 łyżeczka ksylitolu
- pół średniego jabłka

* Do masy albo do jabłka można dodać cynamon.



Wykonanie:

Płatki jaglane wsypujemy do miski i mieszamy z jajkiem, siemieniem, mlekiem oraz ksylitolem. Czekamy aż płatki napęcznieją a w tym czasie zajmujemy się dynią.
Dynię ścieramy na tarce na średnich i małych oczkach. Jeżeli puściła dużo soku to ją lekko odciskamy i mieszamy z resztą składników.
Masę na placki smażymy na rozgrzanej patelni. U mnie najlepiej sprawdza się patelnia do naleśników.
Przy przekładaniu uważamy aby placuszki się nie rozwaliły, najlepiej robić to dużą packą.
Smażymy z obu stron aż się ładnie przypieką. Gotowe placuszki przekładamy na talerz i układamy w piramidkę, aby nie ostygły.
Posypujemy startym jabłkiem.

Z podanych składników wyjdzie ok 5-6 placków.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz