Szybkie ciasto czekoladowo-daktylowe




Dowiedziałam się, że popołudniu będę miała gości dlatego musiałam działać szybko.
Postanowiłam, że zrobię ciasto z produktów które mam w domu i tak powstało poniższe ciasto :)

W tym cieście przenika się kilka smaków. Można wyczuć kakao, kokos, daktyle, banany i orzechy :)
Połączenie ich wszystkich daje niezwykły smak. W dodatku ciasto jest szybkie w wykonaniu.
Jako podstawę ciasta użyłam składników z Bezglutenowe ciasto z mąki kokosowej z musem z kaszy jaglanej z małymi modyfikacjami, a na górę dałam mus daktylowy.
Wyszło pyszne!

Edycja: Ciasto ma ok 1040 kcali a polewa ok 640 kcali. Całość to 1700 kcali :)



Składniki na okrągłą blaszkę ok 25 cm

Ciasto:
- 2 jajka
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 4 czubate łyżki mąki kokosowej
- 4 czubate łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 120 ml mleka roślinnego
- 1 łyżeczka sody
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 2 łyżki ksylitolu

Mus daktylowy:
- 150 g daktyli
- 45 g masła orzechowego

Wykonanie:

Daktyle przekładamy do miseczki i zalewamy ciepłą wodą aby zmiękły.
Jajka ubijamy z cukrem a następnie łączymy z suchymi produktami i mlekiem. Banany blendujemy z resztką mleka. Na koniec wszystko razem łączymy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
Gdy daktyle zmiękną wyciągamy je z wody i odciskamy, wkładamy do blendera i blendujemy z masłem orzechowym do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy na ostudzone ciasto.
Smacznego!



2 komentarze: