Fit ciasto czekoladowe z jabłkami bez cukru.






Takie zdrowe drugie śniadania to ja lubię :) Jest pysznie, zdrowo, syto i czekoladowo.
Idealna opcja na jesienne śniadanie. Taka dawka pyszności da nam energię na długi czas. Kakao i jabłka pasują do siebie idealnie. Nic tylko jeść :)
Porcja jest zacna, nawet taki łasuch jak ja czasem na problem aby to zjeść :)
Podałam przepis na 4 porcje - idealna opcja na dwa śniadania dla 2 osób. Oszczędzamy czas, a jest tak pyszne, że z chęcią zje się przez dwa dni to samo drugie śniadanie.

Dziękuję za przepis mojemu dietetykowi - Marcin Magiera 

Jedna porcja - czyli 1/4 blaszki to ok 440 kcali

Składniki na 4 porcje (okrągła blaszka 21 cm, albo mała keksówka):

- 40 g kakao
- 40 g ksylitol
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki *
- 3 jajka
- 600 g jabłka
- 45 g orzechów

*ja użyłam pszennej graham i owsianej






Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Suche składniki (kakao, ksylitol, proszek, mąka) wymieszać w misce. Następnie dodać jajka, znowu wymieszać i dodać jabłka. Masa powinna wyjść dość gęsta, nie będzie łatwo mieszać. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut.
Orzechy możemy dodać do środka ciasta, albo 5 minut przed końcem pieczenia wrzucić na ciasto aby się podpiekły :)

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz