Pyszne ciasto dyniowe z polewą ala toffi




Jest sezon to trzeba korzystać. Zwłaszcza, że to niepozorne warzywo ma dużo witamin :)
Zawiera np. witaminy A, C, z grupy B oraz np. wapń, magnez, potas, fosfor, żelazo, mangan, cynk i selen.
Piękny pomarańczowy kolor wskazuje, że zawiera również Beta-karoten który obniża poziom złego cholesterolu. Dodatkowo dynia jest niskokaloryczna (ok 25 kcali/100 g) oraz dostarcza błonnik który pomaga w trakcie odchudzania.
Świetnie sprawdza się w różnych "słodkościach". Poniżej przepis na miękkie, pyszne i zdrowe ciasto z wykorzystaniem tego warzywa.




Składniki:


- 2 jajka
- 50 g ksylitolu
- 200 g dyni (po odsączeniu)
- 150 g / pół jabłka
- 1 średni banan
- 200 g maki *
- 100 ml oleju
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta soli

Polewa:
- 100 g daktyli bez pestek
- ew. łyżeczka syropu klonowego


*U mnie 100 g mąki zwykłej oraz 100 g orkiszowej razowej typ 2000

Korzystałam z blaszki 24cm x 24cm

Wykonanie:

Wszystkie potrzebne składniki przygotować w miseczkach.
Na tarce o średnich oczkach zetrzeć i odcisnąć dynie, jabłko i banana pokroić w małą kostkę.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, solą oraz kurkumą.
Piekarnik nagrzać do 160 stopni.
Jajka ubić na puszystą pianę a następnie powoli dodawać ksylitol aż masa będzie gęsta i puszysta, ciągle ubijając powoli dodawać olej oraz mleko.
Do powstałej masy powoli dodać dynię, jabłko oraz banana, delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, solą i kurkumą. Dokładnie wymieszać łyżką. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 35-40 minut lub do suchego patyczka.

W trakcie pieczenia daktyle zalać gorącą wodą i moczyć ok 15 minut. Gdy zmiękną odcisną z wody i zblendować na gładką masę. Można dodać łyżeczkę syropu klonowego. Posmarować gotowe ale nie gorące ciasto.

Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz