Oszukany fit keks - bez cukru




Zakochałam się w czekoladowym fit cieście dlatego wpadłam na pomysł aby na jego podstawie zrobić oszukany fit keks :) 
Bakalie można dowolnie zmieniać, mąż lubi figi a ja morele dlatego u mnie takie połączenie.
Ciasto wychodzi bardzo dobre i wilgotne. Polecam nie tylko na święta :) 


Składniki (okrągła blaszka 21 cm, lub mała keksówka):

- 40 g erytrolu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g mąki *
- 3 jajka
- 600 g jabłka 
- 2 łyżki mleka 
- 45 g orzechów
- 50 g suszonych fig
- 50 g suszonych moreli
- 4 kostki gorzkiej czekolady na polewę


*u mnie miks zwykłej i jaglanej


Wykonanie:

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Suche składniki (erytrol, proszek, mąka oraz bakalie) wymieszać w misce. Następnie dodać roztrzepane jajka, znowu wymieszać i dodać jabłka oraz mleko. Masa powinna wyjść dość gęsta, nie będzie łatwo mieszać. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Ciasto należy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 35 minut. 
Po upieczeniu wyciągamy i na jeszcze gorące ciasto kładziemy pokruszoną czekoladę, gdy się roztopi rozsmarowujemy i tworzymy polewę.


Smacznego!



0 komentarze:

Prześlij komentarz