Wegańskie ciasto bananowe z kremem czekoladowym




Wegańskie ciasto bananowe z kremem czekoladowym jest szybkie, pysznie wilgotne i zdrowe. Ostatnio oszalałam na jego punkcie i chyba już wszyscy moi goście mieli przyjemność go spróbować w wersji a kremem albo bez :)

Powinno się nazywać ciastem "bez" bo jest bez mąki, cukru, jajek, mleka krowiego a mimo to jest pyszne.
W przepisie skorzystałam z kremu z tego przepisu . Do ciasta bananowego wystarczy ok 1/3 kremu z podanych proporcji (polecam jednak zrobić więcej kremu bo idealnie nadaje się kanapek czy naleśników).
 
Inspirację do tego ciasta znalazłam na blogu erVegan jednak trochę je zmieniam pod siebie :)

PS Wersja bez kremu czekoladowego jest również bardzo pyszna. W takiej wersji polecam na śniadanie oraz kiedy trochę bardziej pilnujemy kalorii.






Składniki na małą keksówkę:

- 3-4 bardzo dojrzałe banany*
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- szczypta soli
- mała garść ulubionych orzechów
- 1/3 kremu z tego przepisu
-  3 kostki gorzkiej czekolady na polewę


* Jeżeli nie mamy bardzo dojrzałych bananów to ciasto wyjdzie mało słodkie


Wykonanie:

Płatki owsiane mielimy na troszkę grubszy pył (ja lubię jak nie są do końca zmielone). Przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Banany miksujemy na gładką masę. Dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. Następnie do masy dodajemy olej i ponownie mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zostawiamy na kilka minut aby płatki napęczniały a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok 20 minut. W tym czasie czekoladę i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Gorące ciasto posypujemy czekoladą i orzechami i wkładamy do gorącego piekarnika na 5 minut (orzechy pieczemy tylko ok 5 minut aby zachowały jak najwięcej zdrowych właściwości).
Po tym czasie wyciągamy ciasto i czekamy aż ostygnie. Zimne ciasto przekładamy kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce.

Smacznego!




0 komentarze:

Prześlij komentarz