Fit ciasteczka z kaszą jaglaną daktylami i tahini





Bardzo smaczne miękkie ciasteczka. Dobrze się sprawdzą jako szybka przekąska albo śniadanie. Można stworzyć swoją wersję tych ciasteczek dodając ulubione składniki.
Szybko, zdrowo i prosto - to co lubię!




Składniki:

Foremka 24cmx24cm*

- 100 g daktyli
- 0,5 szkl wody
- 2 szkl płatków owsianych
- 1/3 szklanki słonecznika
- 1/3 szklanki dyni
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 2 pełne łyżki pasty tahini
- 2 łyżki nasion chia
- szczypta soli


* W podanej foremce ciasteczka wyszły mi dość cienkie, jeżeli chcemy zrobić coś ala batony to możemy upiec w małej keksówce

Wykonanie:

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy aby zmiękły na ok 20 minut, następnie dodajemy pastę tahini i wszystkie dokładnie miksujemy (razem z wodą).
Suche składniki mieszamy w misce i dokładnie łączymy z mokrymi składnikami.
Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Gotową masę przekładamy do formy i mocno dociskamy.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 stopni i pieczemy ok 20-25 minut.
Najlepiej kroić gdy trochę przestygną.

Smacznego!


0 komentarze:

Prześlij komentarz