Wegańskie fit ciasto z gruszką




Ciasto które sprawdzi się i do popołudniowej kawki i na drugie śniadanie. Jest smaczne, pożywne i przyjemnie wilgotne. Ciepłe jest dość miękkie.

Składniki na 4 porcje (mała keksówka):

- 3-4 średnie bardzo dojrzałe banany*
- 2 średnie gruszki ok 500 g
- 200 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju kokosowego (roztopionego)
- szczypta soli
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej**
- pół łyżeczki mielonego imbiru**



* Jeżeli nie mamy bardzo dojrzałych bananów to ciasto wyjdzie mało słodkie. Można wtedy dodać 3 łyżki erytrolu albo ksylitolu.
** Można zmniejszyć ilość albo pominąć



Wykonanie:

1. Płatki owsiane mielimy na troszkę grubszy pył (ja lubię jak nie są do końca zmielone). Przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz przyprawami.
2. Banany razem z 200 g gruszki miksujemy na gładką masę. Dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. 
3. Następnie do masy dodajemy olej i ponownie mieszamy.
4. Pozostałą gruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Możemy zostawić kilka większych kawałków i położyć na wierzchu ciasta.
5. Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto zostawiamy na kilka minut aby płatki napęczniały a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
6. Pieczemy ok 30 minut. 




0 komentarze:

Prześlij komentarz