Wegańska gruszkotka czyli szybka wegańska szarlotka z gruszką


Jeden z najprostszych, najszybszych i najpyszniejszych przepisów na szarlotkę, który w różnych proporcjach zna pewnie każdy :)
U mnie w wersji wegańskiej z gruszką, która cudownie komponuje się z cynamonem i rozgrzewającym imbirem.
Kaszka manna która jest obecna w cieście daje cudowny mleczno-kremowy posmak i sprawia, że ciasto zasmakuje nawet najmłodszym.




Składniki (okrągła foremka 20 cm):

- ok 1 kg gruszek (ok 700 g po obraniu i utarciu)
- 70 g oleju kokosowego (nie roztopionego)
- szklanka kaszy manny
- szklanka mąki ryżowej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej


Wykonanie:

Gruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeżeli gruszka ma bardzo dużo soku to możemy go odcisnąć, jednak wiórki z gruszki nie powinny być suche. Do gruszki dodajemy cynamon, imbir oraz gałkę i dokładnie mieszamy.
Suche składniki (tj. proszek do pieczenia, mąkę, kaszę mannę i ksylitol) wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy a następnie dzielimy na 3 części.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W tym czasie spód foremki wykładamy papierem do pieczenia. (jeżeli posiadamy foremkę z klipsem, to polecam zostawić dłuższe brzegi papieru, bo jeżeli coś nam wycieknie z ciasta to nie zaleje piekarnika).
Na spód foremki wysypujemy pierwszą część suchych składników, wyrównujemy a następnie nakładamy połowę tartej gruszki, posypujemy drugą częścią suchych składników i nakładamy drugą porcję gruszki, na to sypiemy ostatnią część suchych składników.
Na górę ciasta kładziemy kawałki oleju kokosowego, staramy się aby kawałki było równomiernie rozłożone po cieście. W trakcie pieczenia tłuszcz się rozpuści i ładnie nawilży nam ciasto.
Pieczemy ok 50 minut.

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy gruszka puściła dużo soku, to lepiej zostawić go więcej bo inaczej ciasto może być suche.

Smacznego!




2 komentarze: