Wegańskie ciasto z truskawkami i rabarbarem - bez cukru




Ekspresowe i pyszne wegańskie ciasto z truskawkami i rabarbarem bez cukru. Jest dietetyczne i świetnie sprawdzi się na śniadanie albo wakacyjny deser. Rabarbar daje lekko kwaskowaty smak, a truskawki słodycz. Ukryty w cieście banan zastępuje cukier a płatki owsiane idealnie sycą. 
Łatwy i szybki przepis, do wykonania nawet przy małym dziecku :)

Składniki na małą keksówkę:

- 250 g płatków owsianych
- 3-4 dojrzałe banany
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- garść truskawek
- łodyga rabarbaru

Wykonanie:

Płatki owsiane mielimy na troszkę grubszy pył (ja lubię jak nie są do końca zmielone). Przesypujemy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą.
Banany miksujemy na gładką masę. Dodajemy do płatków owsianych i mieszamy. Następnie do masy dodajemy olej i ponownie mieszamy.
Gotowe ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wkładamy pokrojone truskawki oraz rabarbar.
Ciasto zostawiamy na kilka minut aby płatki napęczniały a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok 25-30 minut.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz