Szybkie i łatwe ciasto wegańskie z owocami.




Coby tu nie owijać w bawełnę (wykorzystuje czas drzemki dziecia i nie wiem ile potrwa :) )
Szybko zamieszczam przepis na pyszne i szybkie ciasto wegańskie. Idealnie się sprawdzi kiedy mamy niespodziewanych gości a w lodówce pustki :) Albo gdy nie wiemy, czy Nasi znajomi to weganie czy wegetarianie :)
No i oczywiście sprawdzi się również, gdy po prostu mamy ochotę na coś pysznego i zdrowego :)
Wegańskie ciasto z owocami, robi robotę :)
U mnie również w wersji bezglutenowej.



Składniki: (przepis na małą keksówkę)

- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej*
- 0,5 szklanki mąki ryżowej*
- 0,5 szklanki mąki z amarantusa*
- 0,5 szklanki mąki teff*
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 szklanki mleka kokosowego (może być inne roślinne)
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3-1/4 łyżki ksylitolu albo innego słodzidła
- 2 łyżki cukru waniliowego (można pominąć)
- garść malin i borówek (można też użyć innych owoców)

* Można po prostu użyć 2 szklanek dowolnej mąki, albo mieszać mąki zgodnie z Waszą wolą albo zapasami kuchennymi :)


Wykonanie:

Suche produkty mieszamy razem z misce. Wodę mieszamy z mlekiem i octem. Dodajemy do suchych składników i mieszamy, na koniec dodajemy olej i ponownie wszystko razem mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej keksówki, posypujemy owocami (i cukrem waniliowym jeżeli z niego korzystamy). Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni - termoobieg) i pieczemy ok 25-30 minut.

Smacznego!
Dajcie znać jak smakowało i z jakimi owocami zrobiliście :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz